Wednesday, April 15, 2009

Filem Muallaf arahan Yasmin Ahmad - Banned by LPFKod:
http://www.youtube.com/watch?v=sGl2vizkSCQ


Filem Muallaf Menyindir Islam?

Sinopsis filem Muallaf:

"Muallaf" tells the story of two Malay sisters, 20 year old Rohani (Sharifah Amani) and 14 year old Rohana (Sharifah Aleysha) who are on the run from their wealthy, abusive father. Finding refuge in a small town, they meet Robert Ng (Brian Yap), a 30 year old Catholic school teacher who finds himself irresistibly drawn to the sisters and their extraordinary courage. This relationship inevitably forces Robert to confront a haunting memory of his own troubled childhood.

Antara adegan yang menjadi isu:

# Rohana mempunyai hobi misteri apabila gemar menyebut nombor tertentu yang dibaca daripada Kitab Injil dan Tao Te Ching selain al-Quran.

# Ayah Rohana dan Rohani tidak rasa berdosa minum arak namun dalam waktu yang sama enggan bersalaman dengan bukan Islam yang baru memegang anjing.

# Rohani dan Rohana membaca terjemahan dalam bahasa Inggeris surah Al-Baqarah untuk gadis bukan Islam yang sedang berada dalam keadaan koma di hospital.

# Brian semasa kanak-kanak ditangkap bapanya ketika melakukan onanai smbil melihat majalah porno. Sebagai hukuman, dia dibawa ke luar rumah dan dibogelkan di tepi jalan oleh bapanya yang merupakan penganut Kristian Katolik.

# Brian mencium bra wanita dan meletakkan di atas kepala dan turut berkeinginan mencium seluar dalam wanita.

# Laungan azan yang berlatarkan muzik opera.

# Dialog antara Rohani dan Rohana mengenai masyarakat yang takut dengan apa yang mereka tidak tahu dan tidak faham dengan agama.

# Lagu Amazing Grace menjadi lagu latar dalam filem ini.

# Kemurnian hati pelayan wanita kelab malam bukan Islam yang sanggup menolong Rohani kesempitan Wang.

# Brother Anthony memohon doa di gereja ketika Rohana diculik oleh pengawal bapanya.

p/s: bagi sesiapa yang tak tau, Muallaf ni filem terbaru arahan Yasmin Ahmad. Tapi Lembaga Penapisan Filem (LPF) tak lepaskan dan tidak dibernarkan ditayang di Malaysia. Namun, filem ini ditayangkan di Singapura dan mendapat sambutan yang amat menggalakkan.


*p/s : agak2 korang director brand ape Yasmin Ahmad ni??

No comments: