Wednesday, November 7, 2007

TAHUKAH ANDA? Info menarik tentang artis..

TAHUKAH ANDA

ALBUM PERTAMA DAYANG NURFAIZAH DI EDARKAN OLEH 2 SYARIKAT RAKAMAN BMG DAN EMI.
ALBUM KEDUA NYA HANYA DI EDARKAN OLEH EMI. UNTUK ALBUM KETIGA IA DI EDARKAN OLEH EMI DAN UNIVERSAL MUSIC DAN EMI (REPACK). BANYAK KAN TUKAR TANGAN.

APAKAH PERSAMAAN ANTARA FAUZIAH LATIFF, FEMININ DAN ERRA FAZIRA. MEREKA INI MEMPUNYAI SEBUAH ALBUM YANG TAJUK NYA ADALAH SERUPA IAITU 'KINI'. ALBUM KETIGA JEE YANG MEMUATKAN LAGU HITS BUKAN KEMAHUAN FIKIRAN SEBENARNYA BERTAJUK KINI (COVER NYA PUTIH YANG JEE DUDUK ATAS KERUSI), ALBUM KEDUA FEMININ ( PERTAMA DENGAN WEA) BERTAJUK KINI DAN ALBUM KE EMPAT ERRA (PERTAMA DENGAN SONY MUSIC DAN KINI SONY BMG) JUGA BERTAJUK KINI YANG MEMUATKAN LAGU HITS JENDELA HATI, TEMAN BICARA DAN PASRAH(VERSI REPACK) SERTA BERTEMAN SEPI.

NING BAIZURA MEMPUNYAI 2 BUAH ALBUM SOLO DENGAN SONY MUSIC DAN BEBERAPA ALBUM KOMPILASI, DIA JUGA MEMPUNYAI 4 ALBUM SOLO DENGAN BMG MUSIC. TAPI KINI SETELAH BMG DAN SONY BERGABUNG SEMUA ALBUM NYA BOLEH DI BUAT KOMPILASI TANPA BERSUSAH PAYAH UNTUK MEMINTA KERJASAMA HAK MILIK PENYIARAN. KALAU TAHU MACAM TU DULU2 TAK PAYAH LOMPAT DARI SATU COMPANY KE SATU COMPANY KAN BUAT PENAT JE.

ALBUM PERTAMA KUMPULAN VISA KELUARAN HAPPY RECORDS MEMPUNYAI 2 COVER YANG BERLAINAN. ARTIS PERTAMA RASE NYA MEMPUNYAI 2 COVER YANG BERLAINAN. TAPI PERKARA INI TIDAK DI SENGAJAKAN KERANA FIRST PRINT SOLD OUT. SO SECOND PRINT BUAT COVER LAIN.

FAIRUZ HUSIN ADALAH ARTIS MALAYSIA YANG PERTAMA YANG MANA ALBUM NYA DI CETAK DENGAN FORMAT CD. KALAU TAK SILAP ALBUM KEDUA NYA.

RAIHAN PULA ARTIS PERTAMA MALAYSIA KOMPILASI VIDEO KLIP NYA UNTUK ALBUM PERTAMA YANG TERJUAL LEBIH 600,000 UNIT DI BUAT DALAM FORMAT DVD.

DALAM TAHUN YANG SAMA DENGAN TAHUN ALBUM RAIHAN RELEASE, ALBUM SITI NURHALIZA, AKU CINTA PADA MU TERJUAL LEBIH 400,000 UNIT. JIKA DI CAMPUR DENGAN PENJUALAN ALBUM AKU CINTA PADA MU DI MALAYSIA DAN DI INDONESIA JUALAN ALBUM TU HAMPIR 2 JUTA UNIT KERANA DI INDONESIA ALBUM TU TERJUAL LEBIH 1.5 JUTA. SO MEMANG PENCAPAIAN HEBAT. HAMPIR KESEMUA ALBUM SITI YANG BERADA DI INDONESIA TERJUAL MELEBIHI 1 JUTA UNIT. AMAZING KAN.
No comments: